Moje TV oko

TV weblog

Trodimenzionalna Skupština

 

Iako nam je konačno stigla digitalizacija, mnogi od nas i dalje su u čudu pred naletima novih tehnologija koje nam donose nove proizvode, oplemenjene najanprednijim funkcijama. Što se većine tiče, mogu biti i napravljeni od kamenja s Neptuna, jer one skraćenice ni naučnici ne mogu da razumeju.

Ili nam se bar tako čini. Već smo nekoliko puta pisali da digitalizacija TV signala za običnog gledaoca, priključenog na kablovski sistem, neće doneti ništa novo, osim lepše i jasnije slike ako imate stari, debeli CRT televizor, a da će punu snagu digitalnog signala osetiti oni koji imaju LCD i plazma televizore. To su oni veliki i tanki, na koje ne može da stane ni milje ni mačka, šale se ovih dana ljudi na društvenim mrežama.

No, šta se desi kad odete u prodavnicu u potrazi za novim televizorom? Dočeka vas gomila skraćenica, šifri i tehnoloških „gedžeta“: HDMI ulazi, 5.1 suraund sistem, HD, UltraHD, Smart TV, 3D slika. Prodavci vam u potrazi za idealnim televizorom mogu pomoći, ali ne bi bilo dobro oslanjati se samo na njihove informacije, pošto se može desiti da, zaneti hvaljenim performansama, kući donesete tehnološki svemirski brod, s kojim ne znate šta ćete.

Sr28

Upravo takvi su najnoviji smart i 3D televizori, kojih sad na tržištu ima sve više, po sve pristupačnijoj ceni. Kako iskoristiti sve što nude? Najjednostavnije rešenje je da zavirite u uputstvo za upotrebu. Nažalost, ova uputstva malo ko čita, neki zato što nemaju strpljenja, oni drugi zato što ništa ne razumeju. Pa, da počnemo:

Kad su smart televizori u pitanju, važno je znati da su oni praktično televizor i kompjuter u jednom. Moguće ih je povezati preko vaj-faj internet mreže s ostalim kompjuterima i, uz odgovarajući daljinski upravljač, koristiti kao i svaki drugi sličan uređaj. Za klasično gledanje TV-a nije vam potrebno ništa osim naočara, ako ste kratkovidi i dalekovidi.

Za razliku od pametnih televizora, oni s 3D opcijom od vas traže da nosite specijalne naočari, a njihova proizvodnja još uvek nije standardizovana, pa se morate raspitati u prodavnici koja je vrsta naočara kompatibilna s vašim televizorom. Ni „pozajmica“ iz bioskopa neće vam pomoći, pošto su bioskopske naočari sasvim drugačije od onih televizijskih. Šta ćete gledati u 3D tehnici zavisi od spremnosti da investirate u „blu rej“ DVD plejere, koji imaju mogućnost puštanja filmova u 3D tehnici, a trebalo bi i da, pored naočara, kupite i 3D DVD filmove. Neke igračke konzole, poput „plejstejšna“ takođe mogu da puštaju 3D filmove, a ako ste ljubitelj ovog formata, a nemate 3D televizor, uz ostale rekvizite sve to možete pogledati na kompjuteru, pošto mnogi programi za pregledanje video snimaka imaju i opciju pretvaranja običnog snimka u onaj prilagođen 3D gledanju.

Televiziju za sada ne možete da gledate jer nijedan kablovski operater, niti TV stanica, ne nude program prilagođen ovoj tehnologiji. Što je ustvari dobro, jer zamislite prenose Skupštine u tri dimenzije!

Ivana Vujanov

 

Single Post Navigation

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

zorancicak

Blog #malacvecara pokrenut na inicijativu nekoliko prijatelja koji su predložili da se neki zanimljivi tekstovi sačuvaju od zaborava

Matrix World

U potrazi za Znanjem i Istinom

VAZDANEŠTO

True stories. In English and Serbian. Mostly from Dorćol, Belgrade. Some from Amsterdam.

Bedno piskaralo

prepisano iz novinarske beležnice

BEZ TITLOVA

TV weblog

Moje TV oko

TV weblog

%d bloggers like this: