Moje TV oko

TV weblog

Ko su sve „Gradski seljaci“: To kad uhvati, ne pušta

 

Kad naše televizije pronađu „zlatni potok“, ne prestaju dok ne polome sve ćupove. U poslednje vreme „potoci zlata“ bili su naizmenično rijaliti šou programi i talenat šou programi, a čak ni pokušaji kreiranja eksplozivnih političkih emisija nisu uspeli da im pomute tokove  – novca. No, analiza gledanosti kaže da je stiglo vreme zasićenja, te su rijaliti programi kojih je naš etar prepun, počeli opasno da klize ka margini gledanosti, dok talenat šou programi samo na trenutak uspevaju da ponove prošlogodišnju gledanost. Ipak, kao da se svi nadaju da je ova kriza trenutna, te su sve četiri nacionalne televizije na kojima se emituju ove dve vrste programa – Pink, Hepi, B92 i Prva TV, naoštrene na još rijaliti-talenat borbe.

U takvoj utakmici svoje parče zlatne poluge pokušavaju da nađu razne producentske kuće, izmišljajući već izmišljeno i obećavajući već obećano. Svi se sećamo jednog od prvih rijalitija ovog tipa, zvanog „Jednostavan život“, franšizu istoimenog MTV rijalitija koji je u svetsku orbitu slavnih lansirao bogatašice Paris Hilton i Nikol Riči.

U srpskom slučaju u životu na selu okušale su se Marijana Mićić i Ana Mihajlovski. Jedanaest godina kasnije „iz luksuznih automobila na traktore“, kako se kaže u promotivnom spotu budućeg hita „Gradski seljaci“, sešće rijaliti „zvezde“ Ivan Gavrilović, Jelena Krunić, kao i osobe s nadimcima umesto imena: Đus, Ajfon i Oro. Koliko se može videti iz ovog spota producentske kuće „In produkcija“, ovi „urbani likovi“ i „gradske face“ moraće da krune kukuruze, hrane svinje i okopavaju baštu.

Epizode su očigledno snimljene ranije, te neće biti direktnih prenosa, zbog toga sumnjamo da će biti tuče, seksa, vređanja po polnoj, rasnoj, nacionalnoj i političkoj osnovi, a autori očekuju da će sukob sela i „grada“ privući publiku dovoljno da ovaj rijaliti preživi makar jednu sezonu.

Produkcijska kuća „In produkcija“ još uvek pregovara kojem će televizijskom jatu odleteti, mada je kao najverovatnije rešenje odabran Hepi, ako ni zbog čeg drugog, a ono da malo „umije“ svoj program. Naravno, ovakvi projekti najviše zavise od početnih reakcija uvek nepredvidivih gledalaca, te lako može da se desi da rimejk „Jednostavnog života“ završi u ropotarnici istorije, poput onih Pinkovih rijaliti projekata – „Jahte“, recimo.

No, može lako da se desi i da je ovo pravo vreme za jednu površnu i relativno bezazlenu rijaliti emisiju. Jer, u ovom trenutku učesnici „Velikog brata“ i naročito „Farme“ i „Parova“ dovedeni su na ivicu razuma (ako su ga uopšte i imali) i samo nas trenutak deli od ozbiljnih fizičkih povreda, a možda i nečeg goreg. Gledaoci su pokazali da su sve manje zainteresovani za likove na lažnim farmama i koječemu. Osim toga, piplmetri uvek sa srećom zatrepere kad je na programu neka emisija koja se bavi seljacima i životom na selu (setite se samo Radašina u nastavcima). Kad tome dodate telefon, sok i orla, štrpnete malo blata i dve-tri kokoške, možda i pogode komercijalnu „zlatnu žicu“. Zlatno runo ne mogu da nađu, Oro ga već nosi kao gunjče.

 

Single Post Navigation

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

zorancicak

Blog #malacvecara pokrenut na inicijativu nekoliko prijatelja koji su predložili da se neki zanimljivi tekstovi sačuvaju od zaborava

Matrix World

U potrazi za Znanjem i Istinom

VAZDANEŠTO

True stories. In English and Serbian. Mostly from Dorćol, Belgrade. Some from Amsterdam.

Bedno piskaralo

prepisano iz novinarske beležnice

BEZ TITLOVA

TV weblog

Moje TV oko

TV weblog

%d bloggers like this: