Moje TV oko

TV weblog

O novom RTS-ovom kvizu: Potraga za poterom

Pet dana posle hrvatske premijere, 28. oktobra u Srbiji je na Radio televiziji Srbije emitovana prva emisija licenciranog kviza „Potraga“, u produkciji kuće „Adrenalin“. Ne, nije u pitanju detektivska emisija koja je išla na B92, već britanski kviz po imenu „The Chase“.

Da li zbog toga što nisu želeli da liče na hrvatsku verziju, koja se ispravno zove „Potera“ ili zbog neodgovarajućeg prevoda reči „čejser“, kojim su imenovani stalni učesnici, tek, „Adrenalin“ je ovim polurešenjem za ime kviza prilično zbunio gledaoce koji su posumnjali da se policijski dokumentaristički serijal preselio na Javni servis Srbije. Uostalom, kako se preleće s jedne na drugu televiziju, ništa nas više ne može začuditi.

Potraga-1

Ako ste bili u prilici da pogledate prve emisije, jasno vam je da je ovaj kviz svojevrsna potera za novcem, u kojem takmičari beže od sveznajućeg čejsera, odnosno trkača, čiji je cilj da ih tačnim odgovorima sustigne i, kao u igri „Ne ljuti se čoveče“, poništi sumu koju su do tada osvojili. Pravila nisu teška, pitanja su kratka, odgovori još kraći, a svetla tačka je voditelj Jovan Memedović koji brzo prelazi na stvar, bez onih mučnih pauza u očekivanju otkrivanja da li je takmičar dao tačan odgovor.

Za razliku od svojih evropskih verzija, srpski trkači nisu  poznati kvizaši. Ekipu koja juri za takmičarima u osvajanju znanja čine reditelj Milorad Milinković Debeli, glumac i slikar Uroš Đurić, novinar Slobodan Nešović i arhitekta Maja Lalić-Vidaković, članica “Mense”. Ono što iznenađuje jeste stepen i širina znanja koju pokazuju, i tu je upravo kvaka koja može da dovede do propasti ovog, što bi pevaljke rekle, projekta.

Naime, Britanci, Nemci, Rusi i Hrvati držali su se zadate teme i za trkače, odnosno čejsere kako se zovu u originalu, odabrali najuspešnije takmičare na Evropskom i Svetskom kviz prvenstvu. Zašto se „Adrenalin“ odlučio na to da promeni suštinu kviza, dovodeći poznate ličnosti umesto proverenih kviz vukova, ne znamo. Pošto njihove reference uspešnosti leže na sasvim drugim poljima, dok su u oblastima sveznanja potpuno nepoznati, u velikoj kviz zajednici već se provlače prve sumnje u regularnost takmičenja, što može prilično da skrati televizijski život ovog kviza.

Elementi rijaliti programa, s namerom da se poznatim imenima privuče pažnja gledalaca, ozbiljno mogu da pokvare šanse da će ovaj kviz zaživeti na našoj televiziji. Naime, ovaj kviz poznat je po tome da mu, baš zbog hermetičnosti (s obe suprotstavljene strane nalaze se samo kviz majstori), treba puno vremena da se popne na rejting lestvici.

Uostalom, ako su hteli brz uspeh, trebalo je da od Pinka otkupe „Trenutak istine“.

Single Post Navigation

5 thoughts on “O novom RTS-ovom kvizu: Potraga za poterom

  1. memedovicu u planine,nemoj ovde da se brukas ovo je strasno lose i providno,smesan si ne zaludjuj ljude…….drzi se onoga po cemu te cenimo

    Sviđa mi se

  2. lepi on said:

    Pogledaje ovo i biće vam sve jasno

    Sviđa mi se

  3. Radomir Bubanja on said:

    Ukinite ovu bruku od kviza . Toliko je providno da postaje bljutavo . Neznam kako su tragaci kod tolikoga znanja , za siru srpsku javnost apsolutni anonimusi . Zamislite pitanje na koju stranu sveta u Japanu zalazi sunce . Ma hajte ne brukajte se .

    Sviđa mi se

  4. Radomir Bubanja on said:

    Ukinite ovu bruku od kviza . Toliko je providno da postaje bljutavo . Neznam kako su tragaci kod tolikoga znanja , za siru srpsku javnost apsolutni anonimusi . Zamislite pitanje na koju stranu sveta u Japanu zalazi sunce . Ma hajte ne brukajte se . Televizija sa takvom reputacijom kakav je RTS ne sme sebi da dozvoli takvu blamazu .

    Sviđa mi se

  5. Kdhendurdkmsw on said:

    Kviz je jako lep i ne treba ga menjati iako bih ja rado promenio lovce odnosno tragače. Možda oni unapred znaju pitanja, al ne zna se. Milica Jokanović DOBRO, a ostale promeniti. Mislim da nas zajebavaju.

    Sviđa mi se

Postavi komentar

zorancicak

Blog #malacvecara pokrenut na inicijativu nekoliko prijatelja koji su predložili da se neki zanimljivi tekstovi sačuvaju od zaborava

Matrix World

U potrazi za Znanjem i Istinom

VAZDANEŠTO

True stories. In English and Serbian. Mostly from Dorćol, Belgrade. Some from Amsterdam.

Bedno piskaralo

prepisano iz novinarske beležnice

BEZ TITLOVA

TV weblog

Moje TV oko

TV weblog